Når du har bestemt deg

Når du har bestemt deg

Når du har bestemt deg for å skaffe deg en strihåret vorsteh.

Hvilke forutsetninger og ambisjoner har du da for ditt hundehold, og hvordan kan du prege og lære valpen til å bli en voksen, glad og veldressert hund? En hund som skal være til glede og nytte i mange år framover.
Det er mange spørsmål, og mange valg man må ta, både før og etter anskaffelse av en valp.

Vi kan ikke tilegne valpen menneskelige egenskaper, men vi kan prege og påvirke den slik vi ønsker den skal være. Dette må imidlertid tilpasses det bestemte individ. Vi må lære og forstå hundens adferd for å kunne påvirke den i riktig retning.

Som oppdretter følger vi nøye med på utviklingen og adferden til valpene de først 8 ukene. De første to ukene, når valpene er både døve og blinde, er adferden bestemt av medfødte reflekser. De sørger kun for å få i seg mat, og moren har kun fokus på de små. Her er det viktig at tispa er rolig og ikke stresser, for det kan smitte på valpene.

Når valpene er 3 uker begynner de å bevege seg litt rundt i valpekassen, og de utvikler seg svært raskt. Fra 4. uke begynner de å reagere på miljøet rundt seg, nye lukter og lyder dukker stadig opp.

Pregingen begynner ved 6 ukers alder og denne perioden varer fra 3 til 8 uker, og det valpen lærer i denne perioden vil den aldri glemme. Det er derfor viktig at valpen får riktig og mange stimuli. Derfor bør en valpekjøper være ekstra oppmerksom på hvordan valpen skal behandles den første tiden for senere å oppnå et godt resultat.Tispa skal allerede ha gjort en del av jobben. Bl.a. skal valpen ha lært at det er tispa som er lederen, og bestemmer. Og det er nå du skal overta som leder. Alle i familien «flokken» må være enige om hvem som er lederen, og man må være 100% konsekvent. En liten lederfeil kan ofte være tung å få bort. Gi aldri en kommando uten at du er sikker på at hunden forstår hva du mener, og kommandoen blir utført.

Valpestadiet varer til hunden er ca. ett år. Og i denne perioden bør kun vanlig husdressur utøves. Valpen må få lov til å være valp. Men så kan man begynne med jakttreningen, og sitter da grunndressuren, er mye allerede i boks. For det å springe, finne fugl og ta stand er medfødte instinkt.Apport kan man leke inn med valpen fra den er ganske liten. Små morsomme økter som ikke gjør valpen lei eller sliten. Men vær OBS, her kan det snike seg inn uvaner som blir vanskelig å få bort når den ordentlige apporttreninga starter.

Så til slutt: Er du ny som hundeeier har du all verdens muligheter for å få et godt resultat. Det finnes utallige bøker med god og lærerik litteratur på markedet. Og motivasjonen bør være til stede for å pløye gjennom et par bøker om hund og hundeoppdragelse.
Har du hund, eller har hatt hund, anbefaler vi også å friske opp kunskapene. Det er utrolig hvor fort man glemmer.
Ref. oppdretteren selv som gikk på dressurkurs da Winnie var unghund, og fikk flere AHA-opplevelser.Det finnes mye litteratur på markedet, både ny og gammel. Johan B Steen har skrevet flere gode bøker, og jeg vil nevne
I ulvemors sted
Jegeren og hans hund
Fuglehundens ABC

Litteratur av nyere dato vil jeg også anbefale:
Den glade Fuglehunden – av Olav Schjetne og
Fra valp til voksen – av Randi Schulze
begge meget interessante og lettleste bøker.