Austbakken’s ÆRA’streningsdagbok

Austbakken’s ÆRA’streningsdagbok


Æra i sin første «stand» 
på nyskutt rype – 8 uker.

Innlæring på innkalling, med 2 korte støt i fløyta, begynte vi med allerede da valpene var 4 uker gamle. Vi brukte alltid fløyta i forbindelse med måltidene.
Mor Vilja har oppdratt valpene på en utmerket måte, ikke for ettergivende og heller ikke for hardhendt, noe som vi synes gjennspeiler seg i valpenes trygge og tillitsfulle adferd. Og dette er noe vi vil ta vare på og bygge videre på i vår oppdragelse av Æra.

18.10.02: Alle søsknene har nå reist til sine nye hjem, og Æra er alene igjen sammen med mor Vilja og tante Winnie. Nå er det tid for å ta fatt på den spennende opplæringen. Nei-treningen er så vidt begynt, og nå er det SITT foran matskåla, døra og ut av bilen, selv om hun enda må løftes ut av sistnevnte. Vi merker imidlertid at hun snart kommer til å ville prøve ut sin egen vilje, så nå er det til innkjøp av line for at opplæringen ute på tomta skal bli enklere. For selv om hun kommer i de fleste tilfellene, er det viktig at hun alltid skjønner hvem som er sjefen.

17.11.02: Æra er nå nesten 3 måneder gammel. Hun har vokst godt, og pelsen er blitt betraktelig mørkere, samt at blisset i panna er blitt mindre markert.

Hun skjønner nå hva SITT betyr, og hun ser ut til å ta tingene ganske fort, også unotene…
Hun liker å hente ting, og synes nå også det er stas å få gi de fra seg i bytte av en godbit. Jeg har også prøvd å bruke «klikkeren» som forsterker, og i samband med en godbit ser dette ut til å fungere godt.

27.01.03: Æra er blitt 5 måneder, og vi har så smått begynt med lineføring. Hun er allerede sterk som en bjørn, så her blir armene fort lange.
Innkalling med fløyta virker forsatt som et skudd, selv om vi ikke har jobbet med dette i det hele tatt.
Hun er med «mor» og Vilja på tur så ofte som mulig, men denne vinteren har ikke vært særlig imøtekommende med hensyn til føret. Det har vært nesten helt ufremkommelig både for dyr og mennesker.

Her står Æra bare og ser på Vilja når hun kommer svømmende i snøen, for så å hilse henne velkommen.
Vi er i alle fall ingen fare for rypene under slike forhold.

02.03.03:

Æra er nå blitt 6 måneder gammel, og utviklingen går framover i riktig retning.
Jeg har imidlertid for lengst innsett at Åsa Ahlboms bok om de myke innlæringsmetodene ikke holder stikk i samvær med Æra. Uten å bli irettesatt på en svært bestemt måte ville hun snart ha fått overtaket. Men hun tåler å bli tatt i, og skjønner når nok er nok.

24.04.03:

8 måneder, og dessverre båndtvang. Hun har tydelig fått opp interessen for rypene, men det ble ingen stand i vår.

Apporttreningen går fortsatt fint, og da konsentrer hun seg veldig. Hun er grei å ha med på tur, og det ser ut til at hun begynner å vokse av seg noen leie uvaner.

«Klikkeren» har vært i bruk for å få bukt med hopping og spretting, og det hjelper. Hun vet at etter klikket kommer godbiten. Og hysterisk som hun er etter mat, tror jeg hun kan gjøre hva som helst for en bit.

27.05.03 – 9 måneder og deltaker på dressurkurs hos Torbjørn Hansen.


Etter 3 kvelder på kurs går det faktisk mye bedre, men hun er enda ung, og blir fort lei og ukonsentrert.
I tillegg er vi begynt å trene litt til utstillinga. Rana JFF har noen uformelle treff hvor vi får trene på å springe i ringen, stå pent, og at «dommer» Arild Redergård får se på tennene.

Se flere bilder fra kurset.

06.07.03 – 10 1/2 mnd. og hun har allerede klart å få 2 x 1. pr. apport med henholdsvis 80 og 85 poeng av 90 mulige. Dessuten har hun fått godkjent spor slik at hun kan delta på prøve også i Sverige til høsten.

Vi er godt fornøyd med framgangen, selv om hun fremdeles er temmelig vill og utolmodig til tider.

Vi har også vært på 2 utstillinger, men her må vi nok trene mye mere på å vise oss fram på best mulig måte. Kritikkene var gode, men det ble kun 2. pr. JK.
Se kritikkene.

03.09.03 – Æra har nå fylt året, og har vært med på 3 jaktprøver. Dette er fin sosialtrening, og det er fint å se at hun er selvstendig, og viser lite tegn til leking, og henging på makker.

Hun skjønner nå at det er ryper vi jakter på, men forholdene har vært vanskelig i høst, og det har blitt mange støkk. 
Godbitene er forlengst lagt på hyllen. Det viser seg at Æra ble alt for opptatt av godbitene, og klarte ikke å konsentrere seg om det hun skulle. For mye ros må vi også være forsiktig med.
Men hun har pågangsmot, og nå gleder vi oss til jakt.

 
Æra i sin første stand på rype.