Mens «mor» venter

Mens «mor» venter

Vilja er begynt å få stor mage, og det er tydelig at noe er i vente.
Vi har planlagt å beholde en valp fra dette kullet, og «mor» er begynt å forberede seg til nykommeren.

Hundeoppdragelse er ingen enkel sak, som det finnes utallige meninger om. Et spennende emne hvor man stadig oppdager nye ting.

Etter å ha lest boken «Ikke skyt hunden» skrevet av Karen Pryor, og «Fra valp til voksen» av Åsa Ahlbom, har jeg fått mange gode og nyttige tips om dressur og hundeoppdragelse. Så det blir moro å begynne å jobbe med en nytt individ hvor vi kan prøve nye metoder, samt å unngå de feil man tidligere har gjort. Nå skal det kun brukes «myke» innlæringsmetoder, og ingen fysiske avstraffelse. Så hvis reisinga blir treg, eller at det nye håpet ruser uhemmet etter fugl – er det ikke min feil!!
Jeg tror i alle fall at det er viktig at man er åpen for nye ting, og kanskje bruker en kombinasjon av forskjellige innlæringsmetoder. En metode som nok enda er ganske ukjent i fuglhundmiljøet er klikkertrening. Denne metoden har i USA blitt brukt i over 20 år for å trene dyr. Og jeg er ikke i tvil om at dette i mange sammenhenger er en effektiv og rask metode for innlæring av f.eks. vanlig husdressur. Det er i midlertid viktig av man tilpasser treningen etter det individet man trener, og at man kommer i gang så snart som mulig. Tispen lærer valpene mye i de første ukene, og Vilja var veldig flink og oppofrende med valpene sine i sitt forrige kull.

Vi synes at kravet til oppdretter er at valpene tidlig får kontakt med mennesker og hunder, samt lærer seg dagligdagse lyder som for eksempel dørklokke, telefon, støvsuger og lignende. Dessuten at de tidlig blir vant til å kjøre bil. På dette kullet har vi i tillegg tenkt å trene på innkalling allerede fra valpene er 4 uker gamle. Det blir et spennende prosjekt, som gjøres ved å bruke fløyta hver gang maten settes fram.

Vi gleder oss til valpene kommer, og denne gangen skal vi overta oppdragelsen av en valp uten kjefting og risting i nakkeskinnet. Her skal det bygges opp en sterk gjensidig tillit.
Så får vi se da, om teorien holder i praksis….